Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Ei

betekenis & definitie

Ei zonder meer is een kippenei. Ook eieren van eenden, ganzen, fazanten, kieviten e. d. worden gegeten. Hier wordt verder alleen over kippenei gesproken. In het ei zijn duidelijk te onderscheiden het eiwit en de eidooier. De samenstelling van het geheele ei, het eiwit en den eidooier volgen hier achtereenvolgens: eiwit 13,4%, 12% en 16%; vet 6,4%, 0% en 18%; cholesterol e. d. 2,2%, 0% en 6%; lecithine e. d. 3,6%, 0% en 10%; glucose 0,3%, 0,4% en 0,3%; aschbestanddeelen 0,7%, 0,6% en 1,0%; water 73%, 87% en 49%.

Het gewicht van eieren varieert van 30-72 g, waarvan ongeveer 12% schaal is; van de 88% eetbaar gedeelte is 58% eiwit en 30% eidooier. Zie onder ei-eiwit en eidooiereiwit.