Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Geitenmelk

betekenis & definitie

Geitenmelk is een product dat vanwege zijn eigenaardigen smaak een melksoort is van mindere kwaliteit dan koemelk, hoewel het wat voedingswaarde betreft zeker niet achter staat bij koemelk. Het vetgehalte schommelt voor de verschillende rassen sterk. Als gemiddelde kunnen we 4% vet aannemen. Het eiwitgehalte is hooger. In vele arbeidersgezinnen in kleinere plaatsen vervangt de geitenmelk de koemelk. Geitenmelk heeft wel eens den naam gezonder te zijn dan koemelk, hetgeen misschien hierdoor komt dat geitenmelk vaak zonder schade rauw gedronken wordt. Hoewel het toch niet aan te raden is geeft het drinken van rauwe geitenmelk minder kans op schadelijke gevolgen, omdat de melk zindelijker gewonnen kan worden en omdat geiten veel minder vaak tuberculose hebben dan koeien.