Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Fosfor

betekenis & definitie

Fosfor is een der mineralen welke absoluut noodzakelijk zijn voor het dierlijk organisme. Bijna 1% van het lichaam bestaat uit fosfor. Het meeste komt voor in het beenweefsel in anorganische verbinding met calcium. Organisch gebonden fosfor vinden we in den vorm van fosfatiden en nucleïnezuur (nucleoproteïden).

In het voedsel komt het fosfor meest in organisch gebonden vorm voor, welke bij het verteringsproces meest in anorganischen toestand wordt gebracht. In de lever wordt dan het anorganische fosfor weer tot organische verbindingen samengesteld. De dagelijksche behoefte van den mensch bedraagt ongeveer 4 g per persoon per dag. Bij onvoldoende voorziening ontstaat Engelsche ziekte, vooral indien er verhoudingsgewijze veel calcium in het voedselaanwezig is en het lichaam een tekort aan vitamine D krijgt. De beste verhouding van fosfor tot calcium is 1 : 1. Treedt bij volwassen individuen gebrek aan fosfor op, dan wordt om in de behoefte te voorzien uit het beenstelsel fosfor vrij gemaakt, hetgeen tot beenzwakte kan leiden.