Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Dadel

betekenis & definitie

Dadel is de vrucht van een palmensoort, Phoenix dactylifera geheeten, welke in Noord-Afrika, Arabië, Perzië en Califomië geteeld wordt. De vruchten worden na geplukt te zijn in de zon of in ovens gedroogd. Samenstelling: eiwit 2%; vet 0,6-2%; organische zuren 1,3%; koolhydraten 64-78%; aschbestanddeelen 1,3%; vocht 14,5-18,5%; verbrandingswaarde 3150 calorieën per kg.

Van de dadel met pit is 86% eetbaar. Van de koolhydraten is de helft glucose, terwijl een derde deel fructose is; de rest is rietsuiker. Zetmeel is niet aanwezig. Eigenaardig is dat de dadel veel chloor bevat, maar slechts heel weinig natrium, nl. resp. 290 en 5 mg per 100 g.