Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Boonen

betekenis & definitie

Boonen zijn de zaden en vruchten van verschillende vlinderbloemige gewassen als Phaseolus en Vicia. Het aantal soorten dat als voedsel dienst doet is talrijk, zie hiervoor onder;

Slaboonen of princesseboonen.

Snijboonen.

Tuinboonen of Paardeboonen.

Duivenboonen.

Witte boonen.

Kievitsboonen.

Bruine boonen.

Pronkboonen.

Citroenboonen

Sojaboonen.

In het algemeen kan men een onderscheid maken tusschen boonen, welke als zaden voor de consumptie worden geteeld, als bruine boonen en tuinboonen, en soorten, waarvan de geheele vruchten met inbegrip van de nog onrijpe zaden, in jongen toestand worden genuttigd, als snijboonen, slaboonen e.d.

Wat de rijpe boonen als zoodanig betreft kan vermeld worden dat deze in het algemeen een goed voedsel vormen. De groote waarde die men er vroeger aan gaf is echter gebleken niet juist te zijn. De eiwitten nl. zijn niet volledig. Daarom echter mag de boon toch een waardevol volksvoedsel worden genoemd, omdat de teelt ervan eenvoudig is, het rijpe product gemakkelijk bewaard kan worden en de boonen een geconcentreerd voedsel vormen en vrij veel Ca en P bevatten.

Samenstelling gemiddeld: 25% eiwit; 50% zetmeel; 1,5% vet; 7% ruwvezel; 15% vocht; verbrandingswaarde 3000 calorieën per kg (geen sojaboonen!).

De sla- en snijboonen mogen ook gerust een bijzonder geschikt volksvoedsel genoemd worden. Het is dan wel niet een dergelijk geconcentreerd voedsel, maar de teelt is eveneens vrij eenvoudig en ook snij- en slaboonen laten zich gemakkelijk conserveeren door „wecken” of inzouten.

Samenstelling gemiddeld: 4,5% eiwit; 0,3% vet; 7,5% koolhydraten; 5% ruwvezel; 85% vocht; verbrandingswaarde 500 calorieën per kg.