Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Stofwisseling

betekenis & definitie

Stofwisseling is een begrip dat van toepassing is op alle levende organismen en dat gebruikt wordt om aan te geven dat het lichaam voortdurend stoffen met het voedsel opneemt en uitscheidt, waarbij dan energie kan vrijkomen doordat verbindingen van een hoogere orde afgebroken worden tot verbindingen van een lagere orde.

Zoo heeft er een koolstof-stofwisseling plaats. Koolstof wordt bv. in den vorm van suiker opgenomen, in het lichaam wordt deze suiker afgebroken tot koolzuur en water, zoodat de koolstof met de uitgeademde lucht het lichaam weer verlaat. Stikstof wordt als eiwit opgenomen, kan tijdelijk ergens worden opgeslagen als lichaamseiwit, maar wordt tenslotte weer verbruikt, waarbij het via aminozuren bv. tot ureum afgebroken kan worden. De stikstof verlaat het lichaam dan weer met de urine. Evenals het met de organisch gebonden elementen het geval is, is dit ook zoo met de anorganische, zooals bv. calcium en fosfor.

Alles wat met een of andere verbinding of met een of ander element plaats vindt binnen het organisme, noemt men dan de stofwisseling.