Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Bantingkuur

betekenis & definitie

Bantingkuur is een vermageringskuur door W. Banting beschreven. De kuur bestaat voornamelijk in beperken van de hoeveelheden vet en koolhydraten, welke gewoonlijk worden opgenomen en het vergrooten van de hoeveelheid opgenomen eiwit. Bovendien wordt dan een vrij groote hoeveelheid alkohol aan het dieet toegevoegd.

Samenstelling van dit dieet: 1 dagrantsoen: 172 g eiwit in den vorm van mager vleesch; 8 g vet en 80 g koolhydraten en 75 g alkohol, waarvan de voedingswaarde 1100 calorieën bedraagt.

Dit rantsoen veroorzaakt een ondervoeding, welke bij toepassing niet ongevaarlijk is, zoodat medische contrôle absoluut noodzakelijk is. Deze kuur heeft bovendien nog het nadeel dat tengevolge van de groote hoeveelheid vleesch een bedenkelijke eenzijdigheid ontstaat, waardoor gemakkelijk een deficiëntie optreedt. Verder is de niet onaanzienlijke hoeveelheid alkohol nadeelig.