Wat is de betekenis van Appelzuur?

2024-04-20
Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Appelzuur

Een van de zuren, waaraan groene druiven het rijkst zijn, maar dat gedeeltelijk verdwijnt naarmate de druif rijp wordt. COOH - CH2 - CHOH - COOH.

2024-04-20
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

appelzuur

organisch zuur, ➝chemotaxis, ➝citroenzuurcyclus.

2024-04-20
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Appelzuur

2-basisch hydroxyzuur met de formule C4H6O5, structuurformule HO2C.CH2. CHOH. CO2H, kleurloze kristallen, smp. der optisch actieve vormen 100o, van het racemisch mengsel 131°, goed oplosbaar in water en alcohol, matig in aether. Voorkomen: als zodanig of in de vorm van zouten (malaten) in tal van onrijpe vruchten. Dit natuurlijke a. is optisch...

2024-04-20
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Appelzuur

(scheik.) een zuur dat o.a. in appelen voorkomt.

2024-04-20
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Appelzuur

(acidum malicum; mono-oxybarnsteenzuur; hydroxy-aethaan-dicarbonzuur •— 1:2) met de samenstelling: HOOC.CHOH.CH2.COOH is een in het plantenrijk zeer verspreide, gedeeltelijk in vrije toestand, gedeeltelijk in die van zouten (malaten) voorkomende verbinding, welke in vele zuursmakende vruchten, in onrijpe appels, kruisbessen, druiven, enz...

2024-04-20
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Appelzuur

Appelzuur is een organisch zuur dat zich in het sap van plantenmateriaal bevindt. In het bijzonder in enkele vruchten wordt het in belangrijke hoeveelheden aangetroffen. Voor de bereiding van appelzuur maakt men gebruik van onrijpe lijsterbessen. De chemische formule voor appelzuur is: C4H6O5. Het hoogste gehalte dat in consumptie-fruit is aangetro...

2024-04-20
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Appelzuur

Appelzuur - een organisch zuur, COOH.CH2. CHOH.COOH, dat zich in het sap van vele onrijpe vruchten (appelen, druiven, kersen, kruisbessen) bevindt. Men bereidt het gewoonlijk uit onrijpe lijsterbessen.

2024-04-20
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Appelzuur

Een organisch zuur, C4 H6 O5. dat zich in het sap van vele vruchten (appelen, druiven, kersen, kruisbessen) in den onrijpen toestand bevindt.

Wil je toegang tot alle 9 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-20
Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Appelzuur

Appelzuur is een organisch zuur, dat in vele zuursmakende vruchten, zooals appelen, lijsterbessen, kruisbessen, wordt aangetroffen. Uit het sap van deze vruchten kan het zuur worden bereid; men kent het als eene moeijelijk kristallisérende vaste stof. Het bestaat in procenten uit 36,35 koolstof, 4,21 waterstof en 59,44 zuurstof, of in scheikundig t...