Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Sec (droog)

betekenis & definitie

Wanneer we het over wijn hebben betekent sec het tegenovergestelde van zoet. Een wijn is sec wanneer alle druivesuiker tijdens de gisting is omgezet in alcohol.

Droog zijn de witte Bourgognes, de meeste Elzasser wijnen, sommige Graves en Champagnes, enkele Moezel- en Rijnwijnen alsmede sommige aperitiefwijnen zoals de Fino en Amontillado Sherry. Het zuurgehalte van de wijn speelt hierin ook een rol. Het bepaalt in welke mate de wijn droog wordt, mits het droge karakter niet door een overmatig suikergehalte wordt gemaskeerd. Op de etiketten van Champagneflessen betekent de term ‘sec’ niet dat de wijn echt droog is, maar juist dat hij een beetje naar de zoete kant neigt. Op dezelfde manier wil ‘extra-sec’ niet zeggen dat de wijn buitengewoon droog is, maar juist tamelijk droog. Een echte droge Champagne wordt aangeduid met de term ‘brut’.→ CHAMPAGNE