Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Oxydatie

betekenis & definitie

Term die meestal wordt gebruikt als synoniem voor maderisatie. Oxydatie is met name schadelijk voor witte wijnen.

Ze treedt op na een te lang verblijf op fust of fles; de witte wijn wordt donkerder, bruinachtig en verliest zijn smaak. Voor sommige wijntypen - Madera, Sherry en strowijn uit de Jura - vormt oxydatie juist de basis voor hun kenmerkende eigenschappen en wordt ze zelfs graag gezien.Substanties in de wijn die kunnen oxyderen zijn vooral tannine en kleurstoffen. Ijzer speelt een grote rol bij de oxydatieverschijnselen.

Het tegengestelde van de toestand van oxydatie is de toestand van reductie.

MADERISATIE; → * 09 HOE WORDT WIJN GEMAAKT?

PAARL

Stad en vallei in de provincie Kaapstad in Zuid-Afrika. Er worden lichte tafelwijnen gemaakt.

ZUID-AFRIKA