Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Hybride

betekenis & definitie

Een kruising van 2 verschillende wijnplantrassen; over het algemeen hoort een daarvan tot het Europese ras Vitis vinifera en het ander tot een Amerikaanse soort. Het doel van deze kruisingen is de winning van een plant die enerzijds de gehardheid en weerstand heeft tegen ziekten die de Amerikaanse rassen eigen is en die anderzijds vruchten geeft van dezelfde kwaliteit als die van de rassen Vitis vinifera.

Er bestaat een aantal goede bastaardplanten waarvan sommige geschikt zijn voor bepaalde plaatsen, maar er is op dit gebied nog heel wat te doen.Men is bezig met experimenten voor het kweken van bastaardrassen in de Verenigde Staten (de Staten New York, Maryland en Califomië), in Canada en Europa. De in Frankrijk gekweekte hybriden dragen gewoonlijk de naam van de kweker met een nummer. De bekendste van deze namen zijn: Baco, Couderc, Siebel en Seyne-Villard. Philip Wagner uit Baltimore levert een belangrijke bijdrage tot de veredeling van de wijngoederen in het oosten van de Verenigde Staten, dank zij zijn hybriden. Hij heeft ook een groot aantal geslaagde kruisingen tussen inheemse rassen op zijn naam staan die gedijen in bodem en klimaat van het oosten van de Verenigde Staten, en die de wildsmaak, eigen aan de wijnen uit dit gebied, beginnen te verliezen.

* 08 DE WIJNSTOK