Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Chinon

betekenis & definitie

Rode, witte en roséwijnen van de Loire; mousserende, half- en niet-mousserende. Touraine, Frankrijk

De ruïne van de middeleeuwse vesting van Chinon ligt hoog boven de Vienne op een steile heuvel, op de helling waarvan her en der de schilderachtige huisjes van het oude stadje lijken uitgestrooid. Chinon, al sedert lange tijd een wijncentrum, gaat prat op zijn meest uitbundige bewonderaar, Rabelais, die zelf een naburige wijngaard, la Devinière, exploiteerde. Daar zou hij hebben gemaakt wat hij ‘tafzijde wijn’ noemde, een zoete en fluweelzachte wijn. Deze uitdrukking van Rabelais is in Chinon blijven bestaan, en terecht.

Men maakt hier rode, witte en roséwijnen, waarvan de rode de interessantste is. De witte Chinon wordt bijna altijd door de Vouvray en de Montlouis in de schaduw gesteld, en de rosé door die van Anjou. De rode kunnen echter heel soepel zijn, bloemrijk en met een mooi bouquet dat dikwijls aan frambozen doet denken. Om echt fijn te zijn moet een Chinon uit een goed wijnjaar komen, maar daarvan komen in die streek per decennium maar enkele voor. De rode en de rosé, waarvan de laatste een frisse wijn is met een heldere, hoewel niet erg bijzondere smaak, worden gemaakt van de Cabernet franc, die op een kiezelhoudende bodem wordt aangeplant; de witte wordt gemaakt van de Chenin blanc, die op kalkachtige bodem wordt gekweekt. Van alle moet het alcoholgehalte ten minste 9,5° bedragen. De gemiddelde jaarproduktie bedraagt 35000 hl rode en 140 hl witte wijn.

< >