Mousserende en niel-mousserende witte wijn. Touraine in het Loiredal, Frankrijk
Dit is het jongere broertje van de Vouvray. Hij wordt gemaakt in het district dat ligt aan de andere kant van de Loire, net tegenover dat van Vouvray. Deze 2 wijnen lijken zoveel op elkaar dat ze zelfs niet door experts uit elkaar kunnen worden gehouden. Maar ook al kan de beste Montlouis vaak in dezelfde categorie worden geklasseerd als een goede Vouvray, voor de gewone Montlouis gaat dat zeker niet op. Met andere woorden, het grootste gedeelte van de ongeveer 12000 hl wijn die in Montlouis wordt geproduceerd bereikt niet het niveau van de Vouvray.
Alle wijnen van Montlouis zijn wit en gemaakt van de Chenin blanc die wordt gekweekt in Montlouis, Lussault en Saint-Martin-le-Beau. Ze horen tot de categorie witte wijnen die nooit echt zoet, maar ook nooit echt droog zijn. De wijnen worden voor een deel mousserend gemaakt, maar de niet- of lichtmousserende (pétillant) zijn beter en karakteristieker. Om recht te hebben op de officiële herkomstbenaming moet het alcoholgehalte van de niet-mousserende wijnen 10° zijn, en dat van de mousserende 9,5°.