Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Vouvray

betekenis & definitie

Droge, mousserende, parelende of nietmousserende witte wijn. Touraine in het Loiredal, Frankrijk

De Vouvray is de beroemdste wijn van Touraine, een vreedzame provincie in het dal van de Loire die veel weg heeft van een groot park en die het hart van het kastelengebied vormt. De wijngaarden klimmen omhoog langs de hellingen op de rechteroever van de rivier. Het Huis Valois hield vaak hof in Tours. De beste wijngaarden zijn die op de steile berghellingen, waarin men tevens kelders heeft uitgegraven. Vouvray wordt slechts door 700 wijnbouwers gemaakt. Er zijn 8 gemeenten die recht hebben op de Appellation Contrôlée Vouvray, namelijk Chançay, Noizay, ParçayMeslay, Reugny, Rochecorbon, SainteRadegonde, Vemou en Vouvray. Zelfs in minder goede jaren smaakt deze lichte, heerlijke wijn uitstekend bij de bloedworst en de rillettes van het restaurant in Pont-de-Cé, waar men op het terras een prachtig uitzicht heeft op de met wijngaarden overdekte heuvels.

De wijngaarden van Vouvray dateren uit de 8ste eeuw en zijn sinds die tijd eigenlijk altijd in produktie geweest, behalve gedurende enkele jaren aan het eind van de vorige eeuw na de phylloxera-epidemie. Men heeft echter ook hier de wijngaarden hersteld door de lokale wijnstokken te enten op Amerikaanse wortelstokken, die resistent bleken tegen de phylloxéra en de eerste oogst van deze nieuwe stokken dateert van 1900. Sinds 1936 zijn alleen de rassen Chenin blanc en Artois toegestaan, met uitsluiting van elke andere soort.

De wijnstokken gedijen voorspoedig op een bodem van aubuis - een mengsel van mergel en sedimentaire kalksteen welke bovendien gemakkelijk te bewerken is, zodat men er kelders in heeft uitgegraven waarin de wijnen kunnen worden opgeslagen. De fusten liggen achter in de kelders opgestapeld terwijl de wijnboeren voor in de grotten wonen en een soort holbewonersbestaan leiden. Wanneer men langs de Loire rijdt, richting Vouvray, kan men de gevels zien van deze woningen, waarvan de vertrekken zich in de rotsen bevinden. In de kelders van Mare Bredif is een grote, ronde proefruimte waarin een oude molensteen in het midden als tafel dient en waar de flessen in nissen liggen die in de kalkstenen muren zijn uitgehouwen.

De Vouvray-wijnen zijn droog en soepel maar neigen naar het zoet, met name in jaren met een zeer zonnige zomer waarin men laat oogst, zodat de warmte van de zon het suikergehalte in de druiven heeft doen toenemen. De zoetere wijnen zijn beter houdbaar dan de droge en kunnen over het algemeen ook beter tegen vervoer. Beide soorten treft men in het buitenland aan. Hoewel men in Vouvray eigenlijk geen slechte jaren kent, kan het weleens voorkomen dat de wijnen veel zuren hebben wanneer er niet genoeg zon is geweest. Per decennium komen er gewoonlijk 1 a 2 grote oogstjaren voor, dat zijn de jaren met een overmaat aan zon en dus aan zoetere wijnen. De meeste Vouvray-wijnen, mousserend, parelend of geen van beide, zijn echter droge wijnen (al bezitten zelfs de droogste soorten nog een restje onvergiste suiker).

In tegenstelling tot Sauternes kan bijna geen enkele Vouvray die is gemaakt van de Chenin blanc lang worden bewaard. Hun voornaamste kenmerk is hun fruitige frisheid, al vormen de rijkste jaren daarop een uitzondering. Sommige van de zoetste wijnen worden verwerkt tot mousserende of licht-mousserende (parelende) wijn.

Al is een Vouvray voor veel liefhebbers synoniem met parelend, toch is de hoeveelheid tafelwijnen, mousserend noch parelend, die in dit district wordt geproduceerd vele malen groter.

Het komt maar heel zelden voor dat het etiket van een Vouvray de naam van een wijngaard draagt, aangezien het in het algemeen samengestelde wijnen zijn, die

door de handelshuizen in dit district onder hun eigen naam worden verkocht. Op de beste flessen wordt vanzelfsprekend het oogstjaar vermeld, en dat zijn dan de flessen uit 1947, 1949, 1955, 1957, 1959, 1961, 1964, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971, 1973, 1976 en 1978. Het is onderhand onmogelijk geworden beslag te leggen op nog oudere jaargangen.

Het minimum alcoholgehalte van alle Vouvray-wijnen moet 11° bedragen, behalve voor de mousserende wijnen (9,5°), die volgens de méthode champenoise moeten worden gemaakt.

In het district Vouvray wordt gemiddeld ruim 60 000 hl wijn per jaar geproduceerd.

→ TOURAINE; → LOIRE