aderverkalking betekenis & definitie

Vetachtige stof op de binnenkant van slagaderen.

Mensen zeggen ‘aderverkalking’, maar het gaat bij aderverkalking om slagaderen, niet om aders, en ook niet echt om kalk! In de loop van het leven worden slagaderen in je lichaam stijver en daardoor smaller. Wanneer vetachtige stoffen uit je bloed (zoals cholesterol) zich daarin op de binnenwand ophopen, blijft er niet genoeg ruimte in de slagader om bloed te vervoeren. Soms kan een slagader zelfs verstopt raken. Dat gebeurt heel plotseling (acuut) en wordt een ‘infarct’ genoemd. Dichtslibben van slagaderen is vooral gevaarlijk voor de hersenen (herseninfarct, beroerte) en het hart (hartinfarct).

Aderverkalking kan ook zorgen voor veel kleine herseninfarcten. Dan lukken lopen, kijken en praten nog wel, maar worden mensen vergeetachtig en verward. Door aderverkalking in de slagaderen van het hart (kransslagaderen) kan iemand angina pectoris en soms een hartinfarct krijgen.

Waardoor krijgt iemand aderverkalking? Bijvoorbeeld door te veel cholesterol in het bloed door een ziekte (soms erfelijk), door te vet eten, hoge bloeddruk, roken, diabetes, overgewicht, stress en weinig bewegen.