Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

cholesterol

betekenis & definitie

Een vettige stof die in de lever wordt aangemaakt en die daarnaast via allerlei voedingsmiddelen het lichaam binnenkomt.
uitspraak: goo-LES-tu-ROL

Je lichaam heeft cholesterol nodig om bijvoorbeeld hormonen en vitamine D te maken. Je hebt niet veel cholesterol nodig. Als je eten te veel cholesterol bevat of als de lever te veel cholesterol maakt, kun je aderverkalking (atherosclerose) krijgen. Voedingsmiddelen met veel cholesterol zijn bijvoorbeeld melk, eigeel en vet vlees. Mensen met te veel cholesterol in hun bloed (‘hypercholesterolemie’) krijgen het advies om minder vet te eten en meer lichaamsbeweging te hebben om daarmee de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes te verminderen. Met een verandering van de leefstijl (dieet, afvallen, lichaamsbeweging) daalt meestal ook het cholesterolgehalte. Maar vaak zijn er dan toch ook nog medicijnen nodig.

Kijk ook bij aderverkalking, hart- en vaatziektes.