Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

ADHD

betekenis & definitie

Aandoening waarbij je vrijwel altijd moeite hebt je aandacht ergens op te richten en stil te blijven zitten.

Als je ADHD hebt, merken mensen dit aan je doordat je bijna altijd erg druk (hyperactief) bent. Sommige kinderen en volwassenen met ADHD kunnen haast niet stilzitten en wiebelen bijvoorbeeld de hele tijd op hun stoel. Voor hen is het lastig zich lange tijd op iets te concentreren.

Kinderen met ADHD vinden het moeilijk rustig in een boek te lezen, rekensommen in de klas te maken enzovoort. Ze staan om de haverklap op en maken soms hun werk niet af. ADHD komt voor bij één op de twintig kinderen, veel meer bij jongens dan bij meisjes, en bij ongeveer een op de honderd volwassenen. Meestal merken de ouders of verzorgers en de dokter het voordat het kind 4 jaar oud is en eigenlijk altijd wel voordat het 7 jaar oud is.

Op de basisschool haal je door ADHD heus geen lagere punten, maar op de middelbare school kan dat wel gebeuren. Het lijkt erop dat ADHD komt door fouten in stoffen in de hersenen die zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters). De dokter kan pillen geven om het drukke gedrag door ADHD weg te nemen, maar de oorzaak van ADHD gaat daardoor niet weg.

ADHD is een afkorting van ‘attention deficit hyperactivity disorder’, Engels voor ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit’.

Ook aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overactief zijn, hyperactief zijn.