Deze merkwaardige man, wiens persoon en levensfilosofie onder de „verschijnselen des tijds” te rekenen zijn, stond aanvankelijk onder den invloed van den cultuurfilosoof H. S.
Chamberlain, wiens boek Die Grundlagen des neunzehnten Jahrhunderts in het begin dezer eeuw tot de meest gelezen werken behoorde. Keyserling werd een vertegenwoordiger van het Irrationalisme, legde sterken nadruk op de relativiteit van onze logica en bewoog zich in zijn opvatting van het wezen der waarheid in de richting van het Amerikaansche pragmatisme.
In de laatste jaren is hij een soort van cultuurfilosoof, die met de oude wijsheid van Indië en China dweept en in menig opzicht de theosofie nadert. Hij is vooral bekend geworden door zijn in 1919 verschenen werk Das Reisetagebuch eines Philosophen, waarvan in 1923 de zevende druk het licht zag, en zijn Schöpferische Erkenntnis, 1922.
In den herfst van 1920 heeft hij in Darmstadt een „School der wijsheid” gesticht overeenkomstig zijn geschrift Was uns not tut — was ich will, waarin hij het programma ontvouwde. Hierin zegt hij, dat niet weten, maar alleen wijsheid de Westersche cultuur van den ondergang kan redden en de leerlingen der school door onderlinge samenspreking in de Oostersche wijsheid moeten inleven.
In Oud-Indië en Oud-China, wier cultuur hij zeer overschat, is volgens Keyserling dat bereikt en verwerkelijkt, waarnaar wij nog bezig zijn te zoeken. De mensch heeft in Indië zijne tot nu toe diepste gedachten gedacht en hier is men tot een graad van zelfverwerkelijking in het rijk der gedachte en in de sfeer van het metafysisch beleven gekomen, als geen enkel ander volk nog wist te bereiken.
In China is het tot dusver volmaaktste menschdom als normaal verschijnsel tot realiseering gekomen 1 Daarom moet de Westerling zich laven aan de bron der wijsheid, die in het Oosten is ontsprongen. Gelijk door de theosofie zoo heeft mede door Keyserling het oude heidendom van het verre Oosten met zijn wijsheidsleer en mysticisme op vele geesten beslag gelegd, een bewijs hoe het moderne denken bezig is te ontkerstenen.