Lier betekenis & definitie

De lier aan de wilgen hangen, ophouden met het maken van gedichten.

Deze uitdrukking is gebaseerd op de volgende bijbelplaats, waarin het over de Babylonische ballingschap gaat: ‘In de wilgen op de oever / hingen wij onze lieren. / Daar durfden onze bewakers / te vragen om een lied, / daar vroegen onze beulen: / “Zing voor ons / een vrolijk lied uit Sion.” / Hoe kunnen wij zingen / een lied van de HEER / op vreemde grond?’ (Psalmen 137:2-4, NBV). In oudere vertalingen vinden we gewoonlijk harpen in plaats van lieren. De lier, een oud snaarinstrument dat met de vingers bespeeld werd, was vanaf de Renaissance het symbool voor de dichtkunst (vgl. het woord lyriek). De harp werd alleen voor de erediensten (hymnes) gebruikt. Dat is waarschijnlijk de reden voor het vervangen van harp door lier in deze uitdrukking.

Er wordt heel wat gevarieerd op deze uitdrukking -- de vreemdste dingen worden in de wilgen gehangen: ‘Ik moest studeren, rechter worden net als hij. Ik moest min¬stens even goed worden en gooide heel zijn leven ondersteboven toen ik mijn studie aan de wilgen hing en in de verpleging ging’ (G. van Wageningen, En toch keert het geluk, 1988, p. 174). En nog mooier: ‘De macho-acteur van de populaire televisieserie “Baywatch”, David Hasselhoff, hangt zijn zwembroek binnenkort aan de wilgen’ (Haagsche Courant, 23-9-1999, p. 2).

Bijbelcitaat: Liesveldtbijbel (1526), Psalmen 137:2. Onse harpen hiengen wi aen die willigen die daer inne sijn.

Gebruiksvoorbeeld: Een maand later hingen ook senator Timothy Wirth van Colorado en Kent Conrad van North Dakota hun politieke lier aan de wilgen. (Liberaal Reveil, 1992, nr. 3)

Gepubliceerd op 11-05-2017