Bijbels Lexicon

Door Karina van Dalen-Oskam & Marijke Mooijaart

Gepubliceerd op 11-05-2017

Zijn

betekenis & definitie

Wie niet voor mij is, is tegen mij, er zijn slechts uitgesproken voorstanders òf tegenstanders; iemands neutrale houding is te beschouwen als een hindernis, als tegenwerking.

‘Wie niet met mij is, is tegen mij, en wie niet met mij samenbrengt, drijft uiteen’, zo spreekt Jezus volgens Matteüs 12:30 (NBV) tot zijn discipelen. De uitdrukking bevat gewoonlijk het voorzetsel voor in plaats van met.

Bijbelcitaat: Luikse Diatessaron (1291-1300), p. 76, 30. Die met mi nin es, hijs iegen mi, ende die met mi nin ghedert, hi schedt.

Gebruiksvoorbeeld: In de gemeentepolitiek past vijand-denken -- wie niet voor mij of mijn voorstel is, is tegen mij -- niet. (Meppeler Courant, feb. 1995)

Gebruiksvoorbeeld: Wallage: ‘[...] Max heeft iets Messiaans. In het Oude Testament staat: van de vier hoeken der aarde zal ik u brengen naar het land dat ik u heb beloofd. Zo is Max van den Berg.’ ‘Maar het is niet voor niets dat wat de één een Messias vindt, de ander ziet als een valse Messias [...]. In zijn argumentatie zit iets van: wie niet voor me is, is tegen me. Dat roept reactie op.’ (De Volkskrant, 15-5-1999, p. 5V)