Wat is de betekenis van Zuren?

2024-04-26
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

zuren

zuren - Werkwoord 1. zuur (doen) worden Wat in 't zout ligt, zuurt niet. zuren - Zelfstandignaamwoord 1. meervoud van het zelfstandig naamwoord zuur

2024-04-26
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

zuren

Oorspronkelijk bedoelde men hiermee stoffen die zuur smaken, b.v. azijnzuur. Deze verbindingen bevatten waterstof, die men door onedele metalen kan vervangen; de waterstof ontwijkt dan als gas. Daarom noemde men alle verbindingen die deze eigenschap bezitten zuren; tenminste als hun oplossingen in water lakmoes rood kleuren. Deze roodkleuring bewee...

2024-04-26
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Zuren

(zuurde, heeft en is gezuurd), 1. zuur maken : het deeg zuren ; 2. zuur worden : het bier begint te zuren ; — zegsw. : het is nog niet in het vat waarin het zuren moet, de zaak is nog niet ten einde, er kan nog heel wat gebeuren.

2024-04-26
Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

ZUREN

(z acidum) zijn volgens de oorspronkelijke betekenis verbindingen, die in water gebracht daaraan een zure smaak of algemener een zure reactie geven. Meer in het bijzonder verstaat men er verbindingen onder, die door metaal vervangbare waterstof bevatten; het overige deel van de verbinding is dan de zuurrest. Zo is azijnzuur CH3COOH ee...

2024-04-26
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

zuren

zuurde, h. (1), i. (2) gezuurd (zuur 1 maken, 2 worden): 1 het deeg zuren; 2 die haring moet eerst nog zuren, goed in het zuur liggen; zegsw. zie v a t II, 1.

2024-04-26
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Zuren

i/d scheik. verbindingen, die, opgelost in water waterstof → ionen afsplitsen. Kunnen in vasten, vloeibaren of gasvormigen toestand voork. Sterke z. geven een groote hoeveelheid waterstof-ionen zwakke weinig. Bijzondere eigenschappen v. z. zijn: de zure smaak en de reactie met sommige kleurstoffen (→ lakmoes). Zij vormen met basen zouten.

2024-04-26
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

zuren

('zu:rən) (zuurde, gezuurd) 1. (heeft) zuur maken : een deeg –. 2. (is) zuur worden : het bier is aan ’t –. →: vat.

2024-04-26
Polulaire Geneeskundige Encyclopaedie

Dr. Ch. Bles (1929)

Zuren

een reeks van chemische verbindingen, gekenmerkt door een zuren smaak en door de eigenschap om blauw, lakmoespapier en violenstroop rood te kleuren. Alle zuren bevatten één of meer atomen waterstof, die door een metaal kunnen vervangen worden, waardoor zouten ontstaan; daarbij verdwijnen de zure eigenschappen geheel of gedeeltelijk. I...

Wil je toegang tot alle 16 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-26
Algemeen Technisch woordenboek

H.J. van Eyk (1916)

Zuren

Zijn verschillende scheikundige verbindingen die, onder anderen lakmoespapier rood kleuren, allen waterstof bevatten, een zuren, bitteren en zeer bijtenden smaak hebben en met metalen, metaaloxyden of hydroxyden samengebracht zouten vormen.