zuren
zuren - Werkwoord 1. zuur (doen) worden ♢ Wat in 't zout ligt, zuurt niet. zuren - Zelfstandignaamwoord 1. meervoud van het zelfstandig naamwoord zuur
Wiktionary (2019)
zuren - Werkwoord 1. zuur (doen) worden ♢ Wat in 't zout ligt, zuurt niet. zuren - Zelfstandignaamwoord 1. meervoud van het zelfstandig naamwoord zuur
drs. L.A. Beeloo (1981)
Oorspronkelijk bedoelde men hiermee stoffen die zuur smaken, b.v. azijnzuur. Deze verbindingen bevatten waterstof, die men door onedele metalen kan vervangen; de waterstof ontwijkt dan als gas. Daarom noemde men alle verbindingen die deze eigenschap bezitten zuren; tenminste als hun oplossingen in water lakmoes rood kleuren. Deze roodkleuring bewee...
Van Dale Uitgevers (1950)
(zuurde, heeft en is gezuurd), 1. zuur maken : het deeg zuren ; 2. zuur worden : het bier begint te zuren ; — zegsw. : het is nog niet in het vat waarin het zuren moet, de zaak is nog niet ten einde, er kan nog heel wat gebeuren.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(z acidum) zijn volgens de oorspronkelijke betekenis verbindingen, die in water gebracht daaraan een zure smaak of algemener een zure reactie geven. Meer in het bijzonder verstaat men er verbindingen onder, die door metaal vervangbare waterstof bevatten; het overige deel van de verbinding is dan de zuurrest. Zo is azijnzuur CH3COOH ee...
M. J. Koenen's (1937)
zuurde, h. (1), i. (2) gezuurd (zuur 1 maken, 2 worden): 1 het deeg zuren; 2 die haring moet eerst nog zuren, goed in het zuur liggen; zegsw. zie v a t II, 1.
John Kooy (1933)
i/d scheik. verbindingen, die, opgelost in water waterstof → ionen afsplitsen. Kunnen in vasten, vloeibaren of gasvormigen toestand voork. Sterke z. geven een groote hoeveelheid waterstof-ionen zwakke weinig. Bijzondere eigenschappen v. z. zijn: de zure smaak en de reactie met sommige kleurstoffen (→ lakmoes). Zij vormen met basen zouten.
Jozef Verschueren (1930)
('zu:rən) (zuurde, gezuurd) 1. (heeft) zuur maken : een deeg –. 2. (is) zuur worden : het bier is aan ’t –. →: vat.
Dr. Ch. Bles (1929)
een reeks van chemische verbindingen, gekenmerkt door een zuren smaak en door de eigenschap om blauw, lakmoespapier en violenstroop rood te kleuren. Alle zuren bevatten één of meer atomen waterstof, die door een metaal kunnen vervangen worden, waardoor zouten ontstaan; daarbij verdwijnen de zure eigenschappen geheel of gedeeltelijk. I...
H.J. van Eyk (1916)
Zijn verschillende scheikundige verbindingen die, onder anderen lakmoespapier rood kleuren, allen waterstof bevatten, een zuren, bitteren en zeer bijtenden smaak hebben en met metalen, metaaloxyden of hydroxyden samengebracht zouten vormen.
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: