Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Specerijen

betekenis & definitie

noemt men die prikkelende stoffen, welke worden aangewend om spijzen smakelijker te maken, waarbij men dan speciaal het oog heeft op plantendelen. Tot de specerijplanten behoort een zeer uiteenlopende groep van planten, welke tot verschillende fam. behoren en afkomstig zijn uit zeer verschillende landstreken.

Oorspronkelijk werden vele s. alleen aangewend voor de verduurzaming van levensmiddelen, maar door verbetering van de verduurzamingsmethoden kwam dit hoe langer hoe meer op de achtergrond. De meeste s. komen uit de tropen. De prikkelende werking, die van deze stoffen uitgaat, wordt meestal veroorzaakt door aetherische oliën en harsachtige bestanddelen.De fam. der Piperaceae levert de zwarte peper, Piper nigrum L., die door vroeg oogsten en roten kan worden getransformeerd in witte peper. De Spaanse peper, Capsicum annuum L., behoort tot de fam. der Solanaceae. De piment is de gedroogde vrucht van Pimenta officinalis LINDL. behorende tot de fam. der Myrtaceae, evenals de kruidnagel, Syzygium aromaticum M. et P., meestal aangeduid als Eugenia aromatica. Tot de Myristkaceae behoort de nootmuskaat, Myristica fragrans L., waarvan niet alleen de noot maar ook de foelie als specerij in gebruik is. De kaneel is afkomstig van de tot de Lauraceae behorende Cinnamomum burmamri BL., C. zeylanicum BL. en C. cassial.Bl. De gember, Zingiber officinale Rosc. en kerrie, Curcuma domestica VAL., zijn beide afkomstig van planten uit de fam. der Zingiberaceae.

De fam. der Orchidaceae levert ons de vanille, Vanilla planifolia ANDR.. Vele s. levert de fam. der Umbelliferae, nl. anijs, Pimpinella anisum L., coriander, Coriandrum sativum L., karwij, Carum carvi I.., komijn, Cuminum cyminum I.. en venkel, Foeniculum vulgare MILL.. Ten slotte nog de mosterd, Sinapis alba L., behorende tot de Cruciferae, waarvan het werkzame agens pas tot uiting komt na kneuzing van het zaad.

< >