specerijen
specerijen - Zelfstandignaamwoord 1. meervoud van het zelfstandig naamwoord specerij
Wiktionary (2019)
specerijen - Zelfstandignaamwoord 1. meervoud van het zelfstandig naamwoord specerij
Cees van der Kooij & Marjan de Groot-Reuvekamp (2009)
Uitgeverij Malmberg (2004)
Kruiden uit Azië die rijke Europeanen gebruikten als geneesmiddel of in de keuken om het eten meer smaak te geven. Specerijen waren een zeer winstgevend handelsproduct.
G.F. Callenbach (1988)
op sjabbat-avond, wanneer de sjabbat bijna voorbij is en de laatste maaltijd genuttigd, gaat een specerijenbusje rond waarvan allen de geur opsnuiven. De verklaring van deze gewoonte is, dat kruiden levenskracht geven nu de ’extra ziel van de sjabbat’ is heengegaan en de mens zwak achterblijft. Een andere verklaring is dat men de heerli...
drs. L.A. Beeloo (1981)
plantedelen of planten in hun geheel, die opvallen door een hoog gehalte aan etherische oliën, door aromatische geur en door hun smaak. Zij worden daarom aan onze spijzen toegevoegd en als geneesmiddel gebruikt. Zo gebruikt men b.v. de hele plant van marjolein en tijm, de wortelstok van gember, de bast van kaneel, de bladeren van laurier, van...
Veerman (1954)
noemt men die prikkelende stoffen, welke worden aangewend om spijzen smakelijker te maken, waarbij men dan speciaal het oog heeft op plantendelen. Tot de specerijplanten behoort een zeer uiteenlopende groep van planten, welke tot verschillende fam. behoren en afkomstig zijn uit zeer verschillende landstreken. Oorspronkelijk werden vele s. alleen aa...
Redactie Gerrit Krediet, Jan Baert, Jac. Bot, Salomon Kleerekoper (1950)
De behoefte aan specerijen stimuleerde de grote ontdekkingsreizen, die de tropen voor het Westen openden. De uiterst kostbare handelswegen over Malabar, Alexandrië, Constantinopel enz., waarlangs de specerijen uit het mysterieuze Oosten over land naar Europa kwamen, werden verlaten, toen de Portugezen op Indië gingen varen. Tenslotte werd...
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
zijn deelen van planten, die om hun geur en smaak gebruikt worden om spijzen te kruiden. Door hun physiologische werking hebben zij invloed op de spijsvertering, de afscheiding van het speeksel, het maagsap, enz. Het gebruik als reukmiddel stamt reeds uit de oudste tijden en vele producten, uit s. bereid, vinden ook nu nog toepassing in de parfumer...
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: