(veevoeding) of ruwe celstof behoort tot de koolhydraten. Onder r. wordt verstaan dat gedeelte van een voedermiddel, dat na achtereenvolgens koken rnct zwavelzuur en natronloog en daaropvolgend uitwassen met alcohol en aether, overblijft.
Dit is een proefondervindelijke methode, die volgens zeer nauwkeurig vastgestelde voorschriften moet zijn uitgevoerd, wil men vergelijkbare resultaten verkrijgen. Het is de bedoeling via het ruwvezelgehalte nader ingelicht te worden over de verteerbaarheid. Uit dierproeven is echter gebleken, dat het aldus gevonden gehalte nog te weinig exact is. Soms is de r. evengoed, in enkele gevallen zelfs beter verteerbaar dan de andere koolhydraten. De r. is voorn. samengesteld uit cellulose, lignine, hemicellulosen en pectinestoffen. Lit.: B.
D. E. GAILEARD, Chromatografisch onderzoek naar de samenstelling van de polysacchariden uit de celwand in verband met de analyse van ruwvoeders. Med. van de Landbouwhogeschool, deel 54, 4 (1954).