Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Bordeauxse pap

betekenis & definitie

Een mengsel van kopersulfaat en kalk in bepaalde verhoudingen; bij de menging ontstaan basische kopersulfaten. Bord. pap is een lichtblauwe, vlokkige vloeistof; het is een van de oudste fungiciden.

In 1885 ontdekte MILLARDET, professor in de botanie te Bordeaux, dat een mengsel van kopersulfaat en kalk zeer goed effect had tegen valse meeldauw in de wijnbouw (Plasmopara viticola), een ziekte die in die tijd aanleiding was tot catastrophes in de wijnbouw.Bord. pap heeft nog steeds een plaats behouden, ondanks de ontwikkeling van vele nieuwe fungiciden. Het vindt thans nog toepassing in ons land o.a. op aardappel voor de bestrijding van de aardappelziekte (Phytophthora) en in de fruitteelt als preventief werkende bespuiting vroeg in het jaar ter voorkoming van infectie door de schurftziekte (Venturia).

In de laatste jaren wordt Bord. pap bij de bestrijding van bovengenoemde schimmelziekten vaak vervangen door koperoxychloride; dikwijls is de werking van het laatstgenoemde middel iets minder dan van Bord. pap, doch het gereedmaken van de spuitvloeistof met koperoxychloride is veel eenvoudiger en vraagt minder tijd dan het bereiden van Bord. pap. Het gebruik van Bord. pap is hierdoor in ons land sterk teruggelopen.