1. B. als veevoeder is een zeer eiwitrijk product, dat verkregen wordt door bloed, afkomstig uit slachterijen, met stoom te coaguleren, het water uit te persen en het restant te drogen.
De verteerbaarheid is hoog, mits niet te hoog verhit en niet verkoold. Als bron voor dierlijk eiwit wordt b. gebruikt voor pluimvee, varkens, jonge kalveren en zelfs voor melkvee en stieren. Bij gebruik van b. moet er rekening mede worden gehouden dat het gehalte aan kalk en fosfor in dit product laag is en in tegenstelling met andere dierlijke voedermiddeIen aangevuld dient te worden met mineralen.2. B. als meststof. Het bij slachthuizen verkregen bloed is slechts ten dele als voedsel bruikbaar. Het onbruikbare deel wordt met oververhitte stoom gedroogd en na malen als de meststof b. in de handel gebracht. Gemiddeld is de samenstelling 86,6 % droge stof, waarvan 78,4 % organische stof, 11,3 % N, 1,2 % P2O5 0,7 % K2O en 0,8 % CaO. I.h.a. kan ongeveer 70 % van de stikstof in de grond omgezet worden tot voor de plant opneembare stof. Deze omzetting heeft tamelijk snel plaats. B. werkt dan ook vrij snel. biet wordt weinig en dan nog in hoofdzaak in de tuinbouw gebruikt. Het Meststoffenbesluit stelt als eis, dat het minstens 12 % N bevat.