Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Azijn

betekenis & definitie

noemt men een oplossing, welke 5-6 % azijnzuur bevat en die door de inwerking van zuurstof (uit de lucht) onder invloed van bacteriën (Mycoderma aceti) op verdunde spiritus, wijn, bier of gegist fruit is verkregen. Naast het zuur bevat de oplossing, al naar de grondstof, verschillende stoffen, die bijdragen tot geur, smaak en kleur.

Toepassing: in hoofdzaak voor consumptie.Vloeibare waren welke azijnzuur als kenmerkend bestanddeel bevatten, moeten volgens het azijnbesluit als a. worden aangeduid.

Azijn wordt als conserveermiddel bij de verwerking van groente aangewend in inleggerijen waar men er augurken, bloemkool, wortelen, komkommers en zilveruitjes mede conserveert. Ook kent men vele visconserven welke met a. worden bereid: haring en mosselen in het zuur. Ook van mosterd en pickles is a. het conserveringsmiddel.