NICOI.AS APPERT (1732 - 1841) werd geboren te Châlons sur Marne als zoon van een wolkammer. Hij bracht zijn leerjaren door in grossierspakhuizen, keuken en wijnkelders en werd tenslotte geclassificeerd als suikerbakker.
Omstreeks 1796 ontdekte hij het proces om voedingsmiddelen met behulp van een warmtebehandeling te verduurzamen, waarmede hij tijdens de Napoleontische oorlogen een prijs won van 12000 francs. Deze was verbonden aan de goede oplossing van een door de Franse regering uitgeschreven prijsvraag voor een methode tot het conserveren van vlees en groente. In een rapport van de marineprefcct te Brest, dat in 1804 werd opgemaakt, worden de gunstige resultaten gemeld. In 1810 beschreef A. de volledige details in een boekje getiteld ‘L’Art de Conserver’. Zijn werkwijze bestond in het verhitten in zuivere wijdmondse glazen potten welke werden gesloten met kurken of stoppen, die hermetisch werden verzegeld. De microbiologische principes van zijn werkwijze waren hem nog niet bekend. Hij stichtte een fabriek in de omgeving van Parijs te Massy, waar hij in 1841 stierf.
In la Maison Appert of Ghevallier-Appert conserveerde men vlees, vis, wild, eierproducten en melk benevens fruit. Een landgenoot van A. genaamd PETER DURAND bouwde voort op zijn resultaten en introduceerde het blik als verpakkingsmiddel in plaats van het glas.