1. (Chem.) A. of, meer gebruikelijk zuuramide, noemt men een van een zuurstofhoudend organisch zuur afgeleide verbinding, welke in plaats van de hydroxylgroep(en) een amino (=NH2-) groep bevat. B.v.: CH3.CO.NH2 het zuuramide van azijnzuur (CH3.CO.OH); NH2.CO.NH2 (ureum) het zuuramide van koolzuur (HO.
CO. OH).2. (dierk.) Het zijn oplosbare organische stikstofverbindingen, die met behulp van de koperhydroxide-methode van STUTZER niet kunnen worden neergeslagen en daarom niet als ‘werkelijk eiwit’ beschouwd worden. Er behoren losse aminozuren toe, maar ook betaïne, asparagine, ammoniumzouten en ureum. Voor zover de a. als gesplitste of nog onvolledig opgebouwde eiwitten beschouwd kunnen worden, hebben zij in het voeder eiwitwaarde.
Bij herkauwers kunnen zelfs de lagere verbindingen als ammoniumzouten en ureum onder bepaalde omstandigheden eiwitwaarde hebben. Daarom wordt tegenwoordig hier te lande geen onderscheid gemaakt tussen a. en werkelijk eiwit bij de voedering van herkauwers, maar slechts Is met ruw-eiwit gewerkt (ruweiwit = werkelijk eiwit + a.). Ook voor paarden en varkens wordt dit wel gedaan, ofschoon bij deze dieren verschillende a. zeker geen eiwitwaarde hebben en deze werkwijze dus minder nauwkeurig is. In de Scandinavische landen houdt men nog meer aan het werkelijk eiwit vast.