Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

A.i.v.-zuur

betekenis & definitie

Genoemd naar ARTHURI I.VIRTANEN, een Finse hoogleraar, die de uitvinder is van een conserveringsmethode van gras en groenvoeders onder toevoeging van A.I.V.-zuur. Dit zuur bestaat uit een mengsel (2:1) van zoutzuur en zwavelzuur tot een sterkte van 14 N. (N betekent hier niet stikstof, maar normaal, een maat voor de 'zuurgraad of aciditeit).

Bij de aanwending wordt het verdund tot 2 N en dan toegevoegd aan het gras in een hoeveelheid van 5½ liter per 100 kg vers gras. Hierdoor ontstaat een milieu, dat alle bacteriële leven uitsluit en daardoor een goede conservering bevordert. Het sterke zuur is gevaarlijk bij aanraking; de ogen moeten beschermd zijn. Het verdunde zuur tast nog de kleren aan, zodat het dragen van rubberlaarzen gewenst is. Bij het verdunnen giete men nimmer het water bij het zuur maar steeds het zuur bij het water. In het eerste geval ontwikkelt zich nl. op het scheidingsvlak een sterk verhitte laag; in het tweede geval valt het zwaardere zuur a.h.w. door het water en vindt direct een menging plaats, die de ontstane warmte gelijkmatig verdeelt.