Zuidnederlands Woordenboek

Walter De Clerck (1981)

Gepubliceerd op 03-02-2023

plattekaas (plattekees, platte kaas)

betekenis & definitie

Ben. voor de eventueel zelfgemaakte, witte, verse, ongerijpte kaas, bereid uit wrongel van aangezuurde of zuur geworden (onder)melk en/of karnemelk, en veelal gebruikt als broodbeleg en als nagerecht: kwark, hangop.

- Zie ook de dialectwdb., o.a. c., J., R. en T.

Eindelijk kunnen ze weer een boterham met vet en plattekaas eten, ’s morgens kuierend een krantje gaan halen, praten met Sus en Lowie in de herberg op het hoekje, enz., THEYS 1964, 73.

Hij sneed boterhammen, veegde er ... zute boter over en haalde uit den kelder een volle schotel verse, hagelwitte plattekees, TIMMERMANS 966, 8.

Platte kaas. 2 l karnemelk - 1 l volle melk - suiker, Koken ± 1968, 199.

Nuja, het is mogelijk ook je eigen plattekaas te vervaardigen. Hiervoor moet je melk van de koe en niet van de pasteurmachine nemen, en deze laten kabbelen of schiften ... en dan door een fijne neteldoek laten uitdruipen, BOON 1972, 39.

Meng de plattekaas met de suiker, eieren en citroensap en de vanillebloem, Vrouw en Wereld juni 1974, p. 13.

De verse, ongerijpte, gewoonlijk botermelkse platte kaas ... werd bekomen door dik geworden botermelk te laten verlekken in een doek, WEYNS, Volkshuisraad in Vlaanderen 1974, 937.

Waar anders dan in België vind je zo’n lekker verse groentehapjes. En zo’n lekkere verse platte kaas, Rijk d. Vrouw 29/8/1978, p. 80.

Ook o.a.: CLAES 1955, 158. Vrouw en Wereld febr. 1975, p. 44. Uit een reclamefolder jan. 1977. T.V.strip 19/5/1978, p. 25.

Sam.: plattekaasboterham (Wat denk je van een frisse plattekaasboterham als vieruurtje? Plattekaasboterham (voor 4 personen): 4 grote bruine boterhammen - 1 heel fijn gesnipperde ui - peper - zout - radijsjes of ramenas - tomatenschijfjes - 250 g platte kaas, Vrouw en Wereld juli/aug. 1974, p. 24.

Neem nu, ... zo’n goeie dikke boterham van bruin brood, bestreken met een nog dikkere laag verse kaas en al dan niet gegarneerd met radijsjes, uitjes, groene kruiden... . In het Pajottenland, waar de «plattekaasboterham» gewoon niet weg te denken is van het menu, wordt de lekkernij geserveerd met een glas stevige geuze of kriek, Rijk d. Vrouw 18/4/1978, p. 144); plattekaasschotel (Warme plattekaasschotel met appelen of peren, Vrouw en Wereld nov. 1974, p. 25).

< >