Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 19-03-2021

psychedelisch

betekenis & definitie

1) (1960+) (jeugd) hallucinaties veroorzakend. Na de psychedelische drugs kwam de psychedelische muziek (ook gekend als acidrock), populair onder hippies*: muziek gecreëerd door musici (bijv. Jefferson Airplane, Jimi Hendrix) onder invloed van drugs. De term 'psychedelics' werd bedacht door Dr. Humphry Osmond met de hulp van Aldous Huxley.

• Ze doen dat overigens op een manier die niets met de stereotiepe Amerikaanse technicolor vreetcultuur te maken heeft, terwijl aan de andere kant zweverige psychedelies/medidatieve elementen (ook de Beach Boys mediteren af en toe met zijne heiligheid de Maharishi) op de plaat ontbreken. (Hitweek, 01/03/1968)
• De mild-ridiculiserende toon van de pers verandert wanneer een hippiecomité de 'psychedelische revolutie' uitroept en proclameert dat de stad zich opmaakt voor een Summer of Love. (De Groene Amsterdammer, 07/02/1996)
• Als geheel is 'Evil Heat' een combi van gortdroge rock 'n' roll en psychedelische electro-punkrock. (Nieuwe Revu, 14/08/2002)
• Psychedelisch moest alles zijn, los van de wereld werd je gezongen door de stampende muziek en de omgeving. (Rudi Wester: Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu. 2012)
• Hij zag ooit Pink Floyd in het niet meer bestaande Fantasio, toen ze nog psychedelisch waren als een vloeistofdia. (Victor Schiferli: Dromen van Schalkwijk. 2012)
• Het psychedelische ‘Blommenkinders’ werd niet zo’n grote hit als ‘Ben ik te min’, maar stond toch veertien weken in de top 40. (Marcel Groenewegen: Armand. En nou ik. 2016)

2) (1970+) (jeugd) gek; krankzinnig; absurd.

• De nachtbus is bevolkt met vreemde, onheilspellende figuren. Ik vraag me af waar zoveel duistere mismaaktheid opeens vandaan komt. Wonen al die psychedelische gezwellen van onze open samenleving soms als ratten in de riolen van de stad, om na middernacht te voorschijn te komen en met z'n allen de nachtbus te nemen? (Desanne van Brederode: Ave verum corpus. 1994)
• De Nederlandse Flower Power People Simon Postuma, Marijke Koger en Josje Leeger was het al gelukt de Rolls-Royce van John Lennon psychedelisch te beschilderen… (Kees van Kooten: Tijdloos ouderwets. 2009)
• Aan de muur hingen psychedelische posters en portretten van Che Guevara. (Robbert Ophorst, Marijn Schrijver & Roelof de Vries: De Lustfabriek. 50 jaar Nederlandse porno-industrie. 2014)
• Twee muren hebben ze wit gelaten, de andere heeft Boudewijn beschilderd met cirkels en vissen in psychedelische kleuren, want zijn vissenperiode duurt voort. (Mireille van Hout: Ibiza, land van liefde. 2016)
• Het hele vertrek draaide in de rondte. De wanden kwamen op mij af en weken weer terug. Alles was heel psychedelies. (Jef Rademakers: Moef Ga Ga. 2017)