(2010) (< info + obesitas) (het last hebben van) informatieovervloed; de ziekelijke angst om iets te missen; vaak gaat het om sociale mediastress. Het woord werd gelanceerd door Rosa-Maria Koolhoven van het trendteam YoungWorks.
• Infobesitas is een nieuwe ziekte, vooral bij jongeren vastgesteld. Vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen zijn de kenmerken. De oorzaak is in alle gevallen: een te druk bestaan door het bijhouden van een te groot aantal digitale contacten: sms, msn, e-mail, hyves, gaming, downloads, twitter, youtube, enz., enz. Het geneesmiddel is: twee dagen per week volledig zonder digidingen, of van alle digidingen elke dag heel veel minder dan nu het geval is. (Wim Daniëls: Brugboekie. 2010)
• Zoek naar een goede balans, zodat je niet aan 'infobesitas' of overinformatie gaat lijden. Iemand gaat naar de dokter en zegt dat hij lijdt aan twitterverslaving. De dokter antwoordt: 'Ik volg u niet'. (Dirk de Boe: Creashock: anders denken doen met resultaat. 2012)
• Er begint zich zoiets als digitale gewetenswroeging af te tekenen, een gevoel dat digitale dienstbaarheid een knellend juk is dat onrealistisch hoge eisen stelt. Fenomenen als information overload (infobesitas) of social media stress zijn aanwijzingen dat de kloof tussen ambitie en vermogen, tussen wens en werkelijkheid, zo groot wordt dat menigeen de afstand nauwelijks meer kan overbruggen. (Hans Schnitzler: Het digitale proletariaat. 2015)
• Op zijn winkelschappen liggen onder meer een broekriem die buikvet omzet in energie om een telefoon op te laden, een fles programmeerbare wijn – je zet de fles in de microgolfoven en afhankelijk van het vermogen en de duur krijg je pinot gris, sauvignon blanc, malbec of noem maar wat – en een laxeermiddel tegen infobesitas, dat helpt overbodige informatie uit te scheiden. (De Standaard, 14/12/2019)
• Je hebt rust en verstilling nodig om de signalen te kunnen opvangen die je lichaam je geeft. Net zoals je even moet stoppen met eten zodat je maag zich kan realiseren dat hij vol zit, heeft je hoofd rustmomenten nodig om de overvloed aan informatie (die niet voor niets ‘infobesitas’ wordt genoemd) te verwerken. (Daphne Deckers: Uitwaaien. 2021)