Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 06-08-2022

Regel van trouton

betekenis & definitie

Deze zegt: De verhouding van de molaire latente verdampingswarmte van een vloeistof bij het kookpunt tot de kooktemperatuur (op de absolute temperatuurschaal) :Q/Tb ongeveer 21 à 22 voor de meeste vloeistoffen met een kookpunt tussen o gr. en 300 gr. C.

Een uitzondering vormen de geassocieerde vloeistoffen (z associatie 2), waarbij deze verhouding zowel te hoog (water, alkohol) als te laag (mieren- en azijnzuur) kan uitvallen. Deze regel is van nut bij het berekenen van het kookpunt onder verminderde druk wanneer rechtstreekse dampdrukmetingen ontbreken. Deze regel houdt feitelijk in, dat de verdampingsentropie (z entropie) constant is. Analoge regels voor de smeltwarmte (Richards) en de sublimatiewarmte (Le Chatelier en Matignon) in verhouding tot smelt- en sublimatietemperatuur gaan veel minder goed op.PROF. DR J. A. A. KETELAAR.

< >