Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 04-07-2022

Indaminen en indophenolen

betekenis & definitie

zijn kleurstoffen van velerlei nuance, die ontstaan door inwerking van chinonchloorimide, nitrosophenolen of nitrosoaniline op aromatische aminen, resp. aromatische hydroxyverbindingen, of analoog reagerende heterocyclische of acyclische verbindingen. Veel meer belang hebben deze producten echter als grondstoffen voor de fabricage der zwavelkleurstonen.



Phenyleenblauw
ontstaat door oxydatie van een mengsel van paraphenyleendiamine en aniline: dimethylphenyleengroen, toluyleenblauw.



Naphtholblauw
is een technisch belangrijke kleurstof, welke wordt verkregen door oxydatie van dimethylparaphenyleendiamine met alphanaphthol in alkalische oplossing. Men bereidt hieruit door verhitting met druivensuiker en loog het zgn. indophenolwit, dat als een gele pasta in de handel gebracht wordt. Het vindt in de ververijen toepassing, daar het zich op de vezel tot indophenol oxyderen laat. Het wordt dikwijls aan de indigokuipen toegevoegd.

De vorming van analoge kleurstoffen vindt onder bepaalde omstandigheden plaats in de drie kleurgevoelige lagen der kleurfotografische plaat. ( z kleurenfotografie). Voor de blauwe tint reageert bijv. diaethyl-p-phenyleendiamine met chloornaphthol, voor de rode tint met een pyrazolon, voor de gele tint met een keton of aceetazijnzure aethylester.

< >