is een geologisch begrip dat E. Suess in het eerste deel van zijn Antlitz der Erde (1882) invoerde, en waaronder hij een groot continent verstond, dat gedeeltelijk onder de zeespiegel verdwenen is, en waarvan Zuiden Midden-Afrika, Madagascar en Voor-Indië resten zijn.
In zijn uitbreiding komt het ongeveer overeen met het Lemuria der diergeografen. In het tweede deel (1888) heeft Suess ook Australië, in het derde deel (1909) ook Arabië en het grootste gedeelte van Zuid-Amerika tot Gondwanaland gerekend, terwijl later gebleken is, dat het Zuidpoolcontinent Antarctica er ook toe behoort. Stelde Suess zich nog voor, dat dit reusachtige continent door inzakking van de Indische en de Atlantische Oceaan verbrokkelde, tegenwoordig lijkt het waarschijnlijker, dat de genoemde delen vroeger aaneensloten en later uiteengedreven zijn. De naam is afkomstig van de Gondwana-lagen in het N. van Voor-Indië, die carbonische ouderdom bezitten en o.a. typische fossiele Glossopteris-soorten (varens) bevatten.
In al de genoemde onderdelen van Gondwanaland komt Glossopteris voor, zodat dit hypothetische oer-continent ook Glossopteris-continent genoemd is.