Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

Anijszuur

betekenis & definitie

CH3O.C6H4.CO.OH, of para methoxy benzoëzuur, ontstaat door oxydatie van anethol, waarbij de atoomgroep: C3H5 door de atoomgroep COOH wordt vervangen. Het is een éénbasisch zuur: de zouten zijn meestal oplosbaar en gekristalliseerd.

Bezigt men bij de oxydatie een overmaat van de olie, dan verkrijgt men geen anijszuur, maar anijsaldehyd (anisylwaterstof, anisylig zuur, paramethoxy benzaldehyd) een lichtgele vloeistof, die specerijachtig riekt en prikkelend smaakt, bij 248 gr. C. kookt en een soortelijk gewicht heeft van 1,228 bij 18 gr. C. Het kan door oxydatiemiddelen in anijszuur worden omgezet. Onder de naam Aubépine wordt het in de parfumerie gebruikt.

< >