Wouwerman (Philip), een beroemd Nederlandsch schilder, geboren te Haarlem in de tweede helft van Mei 1619, ontving aanvankelijk onderwijs in de kunst van zijn vader en daarna in het genre waarschijnlijk van Pieter Verbeek, terwijl in zijne stukken voorts de invloed wordt opgemerkt van Pieter van Laar (il Bamboccio) en Jan Wynants. Men meent, dat hij het verbazend aantal van ongeveer duizend schilderijen heeft geleverd, zoodat hij ongetwijfeld zich reeds vroeg geheel en al aan de kunst heeft gewijd. Hij schilderde inzonderheid aanzienlijke gezelschappen, die zich met het aanbreken van den ochtend ter jagt begaven of met het vallen van den avond uit het woud terugkeerden, — voorts krijgslieden, zoowel in hun kamp als ten strijde trekkend, uitrustend of in gevechten gewikkeld, — alsmede vreedzame landelijke tafereelen, zooals een hooibouw, eene pleisterplaats, een paardenwed enz. Maar steeds was het paard, hetwelk hij in al zijne bewegingen en vormen bestudeerd had, de hoofdfiguur in zijne schilderijen, meer nog dan de menschelijke figuur.
Tevens onderscheiden zich zijne stukken door eene ongemeene gemakkelijkheid van compositie, eene onuitputtelijke fantasie, eene geestrijke teekening en een harmonieus en krachtig, vaak regt zilverachtig coloriet. Hij overleed te Haarlem in het begin van Mei 1688. Hij had talrijke navolgers, en tot deze behooren o. a. zijne broeders Pieter en Jan, alsmede de schilder Huchtenburg. Op het Mauritshuis te ’s Gravenhage vindt men negen stukken van de hand van Philip Wouwerman en onder deze: „Een groote veldslag”, — „Een landschapje met figuren en paarden”, — „Eene jagt”, — „Boeren te voet en te paard”, — „Een stal van binnen”, — „De rijschool”, — en „De hooibouw”. Op het Trippenhuis te Amsterdam heeft men een dergelijk aantal, namelijk: „Een bergachtig landschap”, — „Een paardenwed”, — „De overrompeling van een dorp”, — „De reigerjagt”, — „Een boerengevecht”, — „Een landschap”, — „Eene hertenjagt”, — „Eene rijschool”, — en „Een landschapje”.
Ook heeft men er in het muséum van der Hoop te Amsterdam en in het muséum Boymans te Rotterdam. Veel meer stukken van dien meester vindt men echter in buitenlandsche muséa, bijv. in dat te Petersburg 29, in dat te Dresden 63, in dat te Cassel 22, in dat te Gotha 9, te Parijs 13, enz. Ook bestaan van Wouwerman vele fraaije teekeningen, en heeft hij desgelijks een paar etsen nagelaten. In het begin van deze eeuw hadden zijne kleinere stukken eene waarde van ongeveer 3000 en de grootere eene van 6000 tot 10000 gulden, doch omstreeks een vijftiental jaren geleden werd voor eene „Pleisterplaats” van Wouwerman 65500 francs besteed.