Saale betekenis & definitie

Saale (De) is de naam van meer dan ééne rivier; wij vermelden:

De Frankische Saale of Saal, welke door het Beijersche district Beneden-Franken kronkelt. Zij ontspringt ten oosten van Königshofen, bij het dorp Alsleben uit het Salzloch, stroomt eerst west-, daarna zuid westwaarts, neemt onderscheidene rivieren op en stort na een loop van 112 Ned. mijl bij Gemünden zich uit in de Main. Bij Gräfendorf wordt zij over eene lengte van 15 Ned. mijl bevaarbaar, doch draagt voor ’t overige slechts houtvlotten.

De Saksische Saale, die ter hoogte van 728 Ned. el boven de oppervlakte der zee op het Fichtelgebergte, aan de westelijke helling van den Grooten Waldstein in het Beijersche regéringsdistrict Opper-Franken ontspringt, door de vorstendommen Reusz en SchwarzburgRudolstadt, de hertogdommen Meiningen en Altenburg, het groothertogdom Weimar, het Pruissische district Merseburg, het hertogdom Anhalt en het Pruissische district Magdeburg kronkelt, en aldaar na een loop van 364 Ned. mijl ten zuidoosten van Barby in de Elbe valt. Zij besproeit de steden Hof, Saalburg, Saalfeld, Rudolstadt, Kahla, Jena, Kamburg, Kösen, Naumburg, Weiszenfels, Merseburg, Halle, Bernburg, Nienburg en Kalbe. Zij volgt hoofdzakelijk eene noordelijke rigting en is van Naumburg af bevaarbaar. Van Saalfeld tot Merseburg stroomt zij door een vruchtbaar dal met vele wijngaarden. Ook heeft zij vele zijrivieren en een stroomgebied van 393 ☐ geogr. mijl.

De Salzburgsche Saale of Saalach, eene Zuid-Duitsche rivier, ontspringend in het Glemmdal in het hertogdom Salzburg, aan de grenzen van Tyrol. Zij vloeit eerst oost-, daarna noordwaarts, bereikt bij Steinpasz het grondgebied van Beijeren, stroomt langs Reichenhall, en stort zich uit in de Salza.

Laatst bijgewerkt 14-08-2018