Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 14-08-2018

Reederij

betekenis & definitie

Reederij is de naam van een afzonderlijk handelsvennootschap, hetwelk schepen in de vaart brengt en gebruikt, zoodat de hieruit voortspruitende winsten en verliezen voor rekening dier maatschappij komen. Het geld wordt bijeengebragt bij op naam staande aandeelen van eene bepaalde som. Voor dat geld wordt een schip aangekocht (zelden gehuurd) en voor de vaart in gereedheid gebragt. De overeenkomst tusschen de aandeelhouders geschiedt gewoonlijk bij de „reederijcedul”.

Het bestuur der reederij wordt doorgaans opgedragen aan een boekhouder, in den regel een medereeder en met meerderheid van stemmen daartoe benoemd. Indien in de reederij-cedul niets naders bepaald is, kan de boekhouder in alles voor de reederij handelen, zoo in als buiten regten. Hij stelt den schipper aan en ontslaat hem; hij heeft het bestuur over al wat tot onderhoud, uitrustingen proviandéring van een schip noodig is, alsmede over het bevrachten. Daarentegen is hij verpligt elken medereeder inlichtingen te geven omtrent het schip en de reis, inzage van boeken, brieven en papieren en na elke reis behoorlijke rekening en verantwoording te doen. De handelingen van den boekhouder binden de mede-reeders, ieder in evenredigheid van zijn aandeel, dat is: zij kunnen in die verhouding door alle personen worden aangesproken, die met den boekhouder in deze qualiteit gecontracteerd hebben.

Immers de reederij heeft haar vertrouwen geschonken aan den boekhouder, en derden moeten daarop kunnen rekenen. Intusschen kunnen de reeders zich van de verpligting ontslaan, om de door den boekhouder aangegane schulden te betalen, door hun aandeel in het schip en in de verdiende of nog te verdienen vracht af te staan. Deze afstand baat echter niet, wanneer het schip geen eigendom, maar gehuurd is. Na het uitzeilen van het schip is het beheer in handen van den schipper, zoodat de reederij alsdan jegens derden verbonden is voor alle handelingen en verbindtenissen, door den schipper in zijne hoedanigheid volbragt en aangegaan, terwijl ook hierbij het regt van afstand blijft gelden.

< >