Mysore of Maïssore, een Britsche vazallenstaat in het zuiden van Vóór-Indië, tusschen 11°36' en 14°50' N.B., en 74°42' en 78°37' O.L. van Greenwich, met eene oppervlakte van bijna 1383 geogr. mijl, vormt een heuvelachtig hoogland, 600 tot 930 Ned. el boven de oppervlakte der zee, in het oosten door de steile Oost-Ghats van Karnatik gescheiden, westwaarts allengs dalende, terwijl de bodem aan de andere zijde van het breede dal der Toengabhadra, die noordwaarts en der Kaweri, die oostwaarts vloeit, zich weder verheft om de West-Ghats te vormen.
Men heeft er talrijke alleenstaande, veelal door burgten gekroonde heuvels, van welke de hoogste, de Siwaganga, eene hoogte bereikt van 1340 Ned. el. Verbazend groot is er het aantal kunstmatig aangelegde vijvers tot opzameling van water, om hiermede de landen te besproeijen; men heeft er 20.000 en onder deze zijn meesterstukken van bouwkunst. Het klimaat is er zeer geschikt voor den Europeaan. De wind maakt er den zomer frisch en de gemiddelde temperatuur van het jaar beweegt er zich tusschen 25,8 en 23,4°C.
Men heeft er uitgestrekte bosschen en het sandelhout, aldaar geveld, wordt voor het beste gehouden van geheel Indië. De bodem is er in het algemeen zeer vruchtbaar; men verbouwt er rijst, gierst, groenten, oliehoudende gewassen en katoen. De Europeanen bragten er voorts den aardappel en den koffijboom. Thans wordt er eene aanzienlijke hoeveelheid koffij gewonnen en groote kapitalen zijn er aan den aanleg van koffijplantaadjes besteed. Voorts is Mysore bekend wegens talrijke kokosnoten- en betelpalmboomen; 150 van deze zijn reeds voldoende om aan een huisgezin levensonderhoud te verschaffen. De olifant leeft er nog in het wild, maar alleen regéringsambtenaren mogen daarop jagt maken. In 1874 werden er 54 gevangen en getemd; een olifant geldt er gemiddeld duizend gulden.
De bevolking telt er 5.223.724 zielen (1871); daaronder bevinden zich 209.000 Mohammedanen, 5000 Europeanen, 33.000 Eurasiërs en voor het overige Hindoe’s. Het aantal Brahmanen beloopt er 170.000. De landbouwers behooren er tot de laagste klasse; zij zijn vlijtig en tevreden. Omstreeks 20.000 inwoners belijden er de R. Katholieke godsdienst, en het aantal Protestanten is er gering. Het Britsch bestuur heeft het land in 3 districten verdeeld, en de hoofdplaats is Bangalor. Voorts is het land door den zijtak Dsjelapet-Bangaior met het Indische spoorwegnet verbonden. Men heeft er 91 scholen van lager en middelbaar onderwijs, die door 6- of 7000 kinderen worden bezocht.
Mysore verheft zich boven het mythische tijdperk door opschriften, die de daden verkondigen van de magtige Tsjaloekia-dynastie, welke er van 450 vóór Chr. tot in de 11de eeuw het bewind voerde. Later strekten de magtige Koningen van Widsjajanagar en de Groot-Mogols van Delhi hunne heerschappij uit over Mysore. In 1530 verkreeg dit land weêr eigen koningen, en sedert 1761 verleenden daaraan de nakomelingen van Hyder Ali een grooten luister, terwijl zij er onderscheidene gewesten aan toevoegden. Na den dood van Tippo (4 Mei 1799) werd een nakomeling der wettige Koningen door gemelde heerschers ter zijde geschoven, maar door de Engelschen weder op den troon geplaatst, terwijl deze het regt verkregen, om op kosten van den Radja eene bezetting in het land te leggen en het zelfs onder zekere omstandigheden te besturen.
Tot aan 1811 gingen de zaken voorspoedig. Toen werd een voortreffelijke minister verwijderd, en de meerderjarig geworden Radja nam de teugels van het bewind in handen. Zijne gunstelingen maakten zich echter schuldig aan zoo verregaande verdrukkingen, dat de Engelschen in 1831, tot demping van een opstand onder het tot het uiterste gedreven volk, zich met het beheer des lands belastten. Wèl verzocht men, dat de Engelschen den voormaligen toestand zouden herstellen, maar te vergeefs. Daarentegen heeft de tegenwoordige erfgenaam van den troon, een jong mensch, die onder de leiding van een Engelsch officier is opgevoed, de belofte verkregen, dat hij binnen weinige jaren aan het hoofd des lands zal worden geplaatst. De evenzoo genoemde stad, weleer de hoofdstad, telt ruim 72.000 zielen.