Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 08-08-2018

Jordaan

betekenis & definitie

Jordaan, in het Hebreeuwsch Jarden, bij de Ouden Jordanes en door de tegenwoordige bewoners van Palaestina Sjeriat-él-Kebvr, doch ook wel Arden of Erden genaamd, is de voornaamste rivier van het voormalige Joodsche Land. Deze rivier is een binnenwater, hetwelk zich uitstort in de diepste kloof der aardkorst; voorts loopt zij, evenwijdig aan de kust, langs de Syrisch-Kanaanietische bergketen. Hare bronnen liggen aan de zuidelijke helling van den Anti-Libanon. Daar ontspringt op den Grooten Hermon (Dsjebl-el-Sjech), ter hoogte van ruim 500 Ned. el, bij Hasbeia de Nahr Hasbani, haar belangrijkste ader.

Meer zuidwaarts, ter hoogte van 350 Ned. el bij Panèas (Caesarea-Philippi) vindt men de Nahr-Banias, een anderen tak. Verder westwaarts, bij Tellkâde (het Dan des Bijbels), ontstaat de Nahr-Leddan, door Josephus de Kleine Jordaan geheeten. De vereenigde wateren der laatstgenoemde 2 storten zich uit in eerstvermelden hoofd-arm in eene moerassige vlakte, die zuidwaarts in het slijkerige rietmeer Bahr-el-Hoeleh (het meer Merom) overgaat. Van hier af daalt de bodem aanmerkelijk. Nadat zij laatstgenoemd meer verlaten heeft, is de rivier troebel en traag, doch 2¼ geogr. mijl verder bereikt zij het fraaije Meer van Tiberias of Gennesareth, bijna 200 Ned. el beneden den waterspiegel der zee gelegen. Zij verlaat dit meer aan het zuidelijke uiteinde en loopt met eene breedte van 30 en eene diepte van 1 tot 2 Ned. el in kronkelingen en met een sterk verval van water en 27 stroomversnellingen door het Ghor, eene dalvlakte, met kale heuvels, welig begroeide gedeelten en onvruchtbare zoutwoestijnen bedekt.

Op een regtlijnigen afstand van 14½ geogr. mijl van het Meer van Tiberias stort zij met 2 armen met eene breedte van 180 Ned. el, doch met geringe diepte zich uit in de Doode Zee. Onderscheidene beken, die slechts tijdelijk van water voorzien zijn, vereenigen zich met de Jordaan. Wegens hare geringe diepte is zij voor de scheepvaart weinig geschikt. Behalve de Jacobsbrug boven het Meer van Tiberias en op den grooten weg naar Damascus, heeft de Jordaan thans geene bruggen, hoewel het uit de overblijfselen blijkt, dat er vroeger meer zijn geweest. Daarentegen heeft men er een groot aantal ondiepten, waar men ook bij hoogen waterstand door de rivier kan waden.