Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 07-08-2018

Gheyn

betekenis & definitie

Gheyn (De) is de naam van eenige Nederlandsche kunstenaars. Van deze noemen wij :

Jacob Jansz. de Gheyn, geboren te Utrecht omstreeks het jaar 1532. Hij vestigde zich te Antwerpen en overleed aldaar in 1582. Hij was een uitstekend glasschilder, en heeft ook stukken in olieverw vervaardigd.

Jacob de Gheyn de Oude, een zoon van den voorgaande. Hij werd geboren in 1565, ontving te Haarlem les in de graveerkunst van den beroemden Goltzius, woonde ook te Amsterdam en was er in 1594 lid van eene rederijkerskamer, en overleed te Haarlem in 1615. Yan zijne platen kennen wij: „De belegering van Geertruidenberg (1593)”, — „De slag van Turnhout”, — en „De zeilwagen van prins Maurits, door Simon Stevin uitgevonden”. Voorts schreef hij: „Arataea sive signa coelestia, in quibus astronomicae speculationes veterum ad archetypa vetustissima Arataeorum eodicis XLIV aeneis formis expressae ob oculos ponuntur (1620)”, ook in het Fransch vertaald, — en „Wapenhandelingen van roers, musketten ende spiessen, achtervolgende van syn exellentie Maurits, prince van Oranje enz. (1707),” in het Hoogduitsch en Fransch overgebragt.

Jocob de Gheyn de Jonge, een zoon van den voorgaande. Hij werd geboren te Haarlem in 1610 en oefende zich vlijtig in de graveerkunst. Zelfs toefde hij eenigen tijd in Italië. Van zijne gravures vermelden wij: „Daden van Karel V (8 bladen)”, — „Frans I in den slag bij Pavia (naar Tempesta)",— „Karel V te paard met zijn generaals na den slag bij Mühlberg (naar Tempesta)’', — „De H. Petrus en Paulus”, — „Masques en fantastische koppen”, — en „Laocoon”.

Willem de Gheyn, vermoedelijk een bloedverwant der voorgaanden. Hij werd geboren in den aanvang der 17de eeuw en was geruimen tijd werkzaam te Parijs. Van zijne gravures noemen wij: „Een bezoek der H. Maagd (naar Guido Reni', — „De Maagd met het kind Jezus (naar Jacob de Gheyn)", — „Lodewijk XIV, als kind van 12 jaren, ter jagt rijdende”, — „De hertog Bernhard van Weimar te paard”, — en „De Lente en de Zomer”, door vrouwelijke figuren voorgesteld.”

< >