Van de merkwaardigste mannen, die dezen naam gedragen hebben of nog dragen, noemen wij:
Johann Bayer, een protestantsch godsdienstleraar en ervaren sterrekundige. Hij werd geboren te Augsburg tegen het einde der 16de eeuw, door keizer Leopold I in den adelstand verheven en door zijne geloofsgenooten wegens zijne welsprekendheid “Os Protestantium (de mond der Protestanten)” genoemd.
Hij heeft het gebruik van Grieksche letters tot aanwijzing der sterren ingevoerd. Hij verwierf zich een duurzamen roem door zijne “Uranometria (Augsburg, 1603, 2de uitg. 1639)”, een werk, dat op 51 bladen eene volledige kaart des uitspansels aanbood, zoo als vóór hem door niemand geleverd was. Tevens heeft hij dien atlas van eene verklaring voorzien.
Hieronymus Johann Paul Bayer, hoogleeraar in de regten aan de universiteit te Munchen. Hij werd geboren den 21sten September 1792 te Rauris in Salzburg. In 1819 werd hij buitengewoon en in 1822 gewoon hoogleeraar in de regten te Landshut en vertrok van hier naar München, waar hij meer dan eenmaal het rectoraat bekleedde. In 1844 werd hij lid der Stenden. Hij heeft eenige uitstekende regtsgeleerde geschriften geleverd, van welke sommige vele malen zijn gedrukt.
Joseph August Bayer, een der hoofdleiders van den Hongaarschen opstand van 1848. Hij werd geboren te Pesth in 1821. In 1830 werd hij luitenant in Oostenrijksche dienst, daarna professor aan de cadettenschool te Neuhaus en ontving in 1843 zijn ontslag. In den herfst van 1847 nam hij deel aan den togt der vrijschutters naar Zwitserland, keerde in 1848 naar Pesth terug en verwierf weldra den rang van overste bij de armée der Hongaarsche insurgenten.
Hij was de gunsteling van Görgey, voor wien hij krijgskundige plannen ontwierp. Weldra werd hij echter gevangen genomen en tot eene 18-jarige vestingstraf veroordeeld. Eene amnestie bezorgde hem echter in 1850 de vrijheid. Hij heeft zich door zijne “Oesterreichische Flüchtlinge” ook als schrijver bekend gemaakt.