Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Barytwit

betekenis & definitie

Barytwit of permanentwit is een verf­stof, die van jaar tot jaar in grootere hoe­veelheid in den handel wordt gebragt. Het wordt bereid van zwaarspaat of van withe­riet, die men in chloorbaryum omzet, waarna men dit zout met zwavelzuur of met zwavel­zuur natron (glauberzout) ontbindt.

Het baryt­wit, dat in Frankrijk, Engeland en Noord- Amerika uit witheriet vervaardigd wordt, is het beste. De gewone, uitgewasschene neêr- slag mag niet gedroogd worden, omdat de verf daardoor hare fijnheid en dekkende kracht verliest en zich ook niet gemakkelijk weder met water laat vermengen. Het barytwit komt derhalve in de gedaante van deeg in den handel. Als waterverf overtreft het verre het lood- en zinkwit, zoowel door zijne blank­heid als door zijne vastheid in lucht, licht, warmte, zwavelwaterstof enz. Voor olieverf is het niet geschikt.

Het is veel goedkooper dan loodwit. Men vermengt het met andere verfstoffen, omdat het zich niet ontbindt en dus ook de kleur der verfstoffen niet veran­dert. Men bereidt met barytwit uit Berlijnsch blaauw eene licht-blaauwe verfstof, en uit rood lak eene lichte rozenkleur. Voorts ge­bruikt men het in papier- en behangselfabrieken, en het is vooral geschikt om aan muren eene glansrijk witte kleur te geven, wanneer men die eenige malen met barytwit en lijm­water bestrijkt en de gedroogde verfstof met een linnen bal polijst.

< >