Barmhartige broeders, in Frankrijk Frères de la Charité, in Italië Frate ben fratelli, en in Spanje Broeders der Gastvrijheid genoemd, is de naam eener monniken-orde, in 1540 door Joan Ciudad (Joan van God) te Sevilla gesticht en bestemd tot verpleging van kranken en tot verbetering van gevallenen. De stichter bragt aanvankelijk door het inzamelen van giften zooveel bij elkaâr, dat hij te Granada eerst een huis kon huren en vervolgens een klooster koopen. Na zijn dood (1550) verspreidde de orde zich snel over de voornaamste steden van Spanje.
Nadat zij in 1572 door den Paus bevestigd was onder voorwaarde, dat zij den regel van den heiligen Augustinus aannemen en voor elk klooster een oudste (major) kiezen moest, ontving zij in 1611 verlof, om hare leden kloostergeloften te laten afleggen met de bijgevoegde verpligting, dat zij zonder loon zich aan de bewaking en genezing van kranken zouden wijden. Nadat zij in 1624 de voorregten eener orde van bedelmonniken had verkregen, verdeelde zij zich in 2 congregratiën, de Spaansche en de Italiaansche. De eerste staat onder den generaal te Granada, en omvat Castilië, Andalusië, Peru, Mexico, Terrafirma en de Philippijnsche eilanden , — de tweede staat onder den generaal te Rome en strekt zich uit over Italië, Zwitserland, Duitschland, Polen, de Nederlanden, Frankrijk enz. Polen en Frankrijk hebben daarenboven elk een eigen vicaris-generaal. In Frankrijk openbaarde de orde het eerst hare werkzaamheid in 1601 in het hospitaal “La Charité” en bezat weldra 24 hospitalen in dat koningrijk en 3 in zijne koloniën.
De orde is vooral in Oostenrijk uitmuntend ingerigt. Zij bezit er 2 reconvalescentenhuizen en 25 hospitalen, van welke laatste zich 11 in Hongarije en Croatië bevinden. De hospitalen te Weenen en te Praag zijn uitmuntend. De leden der orde moeten door het verzamelen van liefdegaven in hunne behoeften voorzien. Zij zijn in Oostenrijk vrij van belastingen en hebben er verlof om de geneeskundige lessen aan de hooge scholen bij te wonen.
Zij mogen echter geene geneesmiddelen voorschrijven zonder het examen als arts te hebben afgelegd, zoodat zij zich in den regel bij verpleging der zieken bepalen. Ieder klooster heeft een hospitaal en telt althans 12 broeders, die onder het beheer van een prior zijn gesteld. Alle 3 jaren komen zij zamen tot het verleenen der waardigheid van provinciaal, en alle 5 jaren tot het kiezen van een generaal. De orde droeg voorheen bruine, thans zwarte pijen; haar wapen is een gekroond schild, waarop zich een gouden granaatappel bevindt, waarboven een gouden kruis zich verheft op een blaauw veld.