Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 14-11-2017

Aldehyden

betekenis & definitie

Aldehyden Aldehyden zijn zuurstofhoudende organische verbindingen, die door de opname van 2 aequivalenten zuurstof in een zuur veranderen en dus bij genoegzame warmte zilverzouten reduceren en met ammoniak kristalvormende verbindingen aangaan. Haar naam is afkomstig van de aldehyd van alkohol (azijnaldehyd, acetyloxyde-hydraat), welke uit alkohol ontstaat, wanneer hieraan door oxyderende middelen, bij voorbeeld door destillatie met bruinsteen en zwavelzuur, de waterstof ontnomen wordt (alcohol dehydrogeniatus). Deze is eene verbinding van 4 aequivalenten koolstof, 4 aequivalenten waterstof en 2 aequivalenten zuurstof en vertoont zich als eene dunne en zeer vlugtige vloeistof met een aetherachtigen, verstikkenden reuk, zoodat zij, in groote hoeveelheden ingeademd, krampen in de borst doet ontstaan. Zij kookt bij 21,8° C. en is zeer brandbaar, eene heldere vlam vertoonende.

Haar soortelijk gewigt is 0,79 en men kan ze met aether, alkohol en water in alle verhoudingen vermengen. In geslotene kruiken verdeelt zij zich na verloop van eenigen tijd in twee ligchamen, die dezelfde bestanddeelen bevatten en tevens aanmerkelijk verschillen, namelijk in een vast en in een vloeibaar ligchaam. Zij oxydeert, wanneer zij in aanraking is met lucht en licht, alsook door de werking van platinamoor, tot azijnzuur. Zij kan in het algemeen als een middelding tusschen alkohol en azijnzuur worden beschouwd. Men verkrijgt de aldehyd het gemakkelijkst door destillatie van 2 deelen gerectificeerden wijngeest met 3 deelen Engelsch zwavelzuur en 3 deelen bruinsteen. Het bereiden van volkomen zuivere aldehyd kost echter veel moeite.

< >