is de naam van een Pauselijk paleis, gelegen te Rome. Het dankt zijn naam aan het oud-Romeinse geslacht Lateranus, dat reeds vóór de regering van keizer Nero de aldaar aanwezige gebouwen in eigendom had.
Nero liet den laatsten afstammeling van dit geslacht, Plautius Lateranus geheten, ter dood brengen en eigende zich het paleis toe, zodat het voortaan aan den Romeinsen staat toebehoorde. Constantijn de Grote gaf het ten geschenke aan den bisschop van Rome.
Langen tijd had deze er zijn zetel, later, nadat de Paus te Avignon geresideerd had, namen de Pausen hun intrek in het Vaticaan, daar het Lateraan inmiddels verwoest was. Naast dit paleis werd door Constantijn den Grote de kerk St.
Jan van Lateranen of San Giovanni in Laterano gebouwd. In 1308 brandde deze kerk af, doch zij werd later door Sixtus V weer opgebouwd.
In 1693 werd in het Lateraan een weeshuis gevestigd, in 1843 een museum van oudheden. Thans is hieraan nog een Christelijk museum toegevoegd.Lateraanse concilies noemt men de vijf concilies, die in het Lateraan zijn gehouden. — Zie: Concilie.
Het Lateraans verdrag is het in 1929 gesloten verdrag tussen den Paus en Italië. — Zie: Kerkelijke Staat.