Hubert en Jan van Eyck waren twee beroemde Vlaamse schilders, die in de tweede helft van de 14e eeuw waarschijnlijk te Maeseyck bij Maastricht zijn geboren en later in Vlaanderen (o.a. te Gent en Brugge) hebben gewoond. Van hun leven is weinig bekend.
Men weet alleen, dat Jan van Eyck voor Jan van Beieren diens slot in den Haag heeft versierd en dat hij in opdracht van Philips den Goede naar Portugal is geweest, om het portret van de Infante Isabella te schilderen. Hubert stierf in 1426 te Gent.
Jan in 1441 te Brugge.Beide broeders zijn vooral beroemd geworden door het altaarstuk „De aanbidding van het Lam”. Het onderwerp van dit meesterstuk van oude Nederlandse kunst is ontleend aan den tekst van Openbaring 5. De oorspronkelijke samenstelling is een z.g.n altaartafel, die aan de voorzijde feitelijk bestaat uit twaalf panelen, respectievelijk voorstellende: God den Vader, met aan Zijn rechterhand Maria en aan Zijn linkerhand Johannes den Doper, de engelen, die Gods lof zingen, andere engelen, die Gods lof verkondigen met harpen en orgels; verder Adam, Eva, de Aanbidding van het Lam, de Ridders van Christus, de Rechtvaardige Rechters, de Heilige Eremieten en de Heilige Pelgrims. Beide broeders van Eyck hebben aan dit beroemde stuk meegewerkt, doch welk aandeel ieder van hen daarin gehad heeft, is een groot vraagstuk, waarover veel gedebatteerd is. Men vindt wel vrij algemeen daarin twee verschillende schildermethodes.
De zes panelen: de musicerende engelen, de zingende engelen, de rechtvaardige rechters, de ridders van Christus, de pelgrims en de eremieten zijn in het Kaiser Friedrich-Museum te Berlijn geweest en zijn na 1918 teruggebracht. De panelen Adam en Eva zijn in het Museum te Brussel geweest. En het middenluik, bestaande uit de vier panelen: God den Vader, Maria, Johannes den Doper en de eigenlijke Aanbidding van het Lam, is steeds geweest op de oorspronkelijke plaats, de Sint BavoKerk te Gent, waar zich ook enkele panelen van een in 1559 vervaardigde copie van Michaël Coxie bevinden.
Op de achterzijde van de luiken vindt men nog zes panelen, boven: de engel van Maria Boodschap en de Maagd Maria en onder: Jodocus Vyt (de schenker van het stuk), Sint Johannes de Doper, Sint Johannes de Evangelist en Isabelle Borluut (de vrouw van den schenker).
Behalve dit werk zijn speciaal van Jan v. Eyck nog enkele andere schilderijen bewaard gebleven, o.a. „De man met de anjer”, „Arnolfius en zijn vrouw” en verschillende madonna’s.