Mr. Hendrik Goeman Borgesius (1847—1917) was een bekend Nederlands staatsman uit een Gronings geslacht.
Hij was eerst redacteur van een dagblad, waarin hij vooral streed voor verbeteringen op sociaal gebied.Toen hij in 1877 lid van de Tweede Kamer werd, was hij daar een groot strijder tegen het drankmisbruik en voor de volksgezondheid.
Van 1897—1901 was hij minister van Binnenlandse zaken en ook hier ontplooide hij zijn krachten, vooral op sociaal gebied. Hij bracht een leerplichtwet, een gezondheidswet en een woningwet tot stand.
In de oorlogsjaren 1913—1917 was hij voorzitter van de 2e Kamer.
Borgia is de naam van een beroemd adellijk geslacht, dat oorspronkelijk uit Spanje afkomstig was en in de 15e en 16e eeuw in Italië tot grote macht kwam. Enkele telgen uit dit geslacht werden ook tot Paus gekozen, zoals b.v. Alfonso Borgia, die in 1455 als Calixtus III deze hoogste kerkelijke waardigheid verkreeg; ook Paus Alexander VI (in 1492 gekozen) behoorde tot het geslacht Borgia. Meer berucht dan beroemd zijn Cesare Borgia (1475 of 14761507) en zijn zuster Lucretia (1480—1519), die men — terecht of ten onrechte — van de vreselijkste misdaden beschuldigde: vergiftiging op grote schaal, broedermoord enz. De Franse schrijver Victor Hugo heeft de geschiedenis der Borgia’s tot onderwerp van een toneelstuk gekozen. Door Donizetti’s opera Lucretia Borgia werd dit romantische verhaal populair. Zodat het woord Borgia alleen al een beeld oproept van uitspattingen, broedermoord, vergiftiging (men denke aan „de chocolade der Borgia’s”, die een tijd lang in een niet al te besten reuk stond), list, verraad, geknoei in elke richting, ontembare eerzucht, enz.
Het schijnt, dat dit alles overdreven was. Men heeft over het hoofd gezien, dat de Borgia’s merendeels zeer beschaafd en kunstzinnig waren en dat Macchiavelli in zijn beroemd „Principe” Cesare Borgia heeft voorgesteld als een voorbeeldig vorst. En ook is er in den laatsten tijd vrij wat geschreven met de bedoeling den Borgia’s een juistere reputatie te bezorgen.